מופע תינוקות אינקובטור (ילדים לראווה – חלק ב’)

בסוף המאה ה-19, ד"ר ארתור קוני הקים את אימפריית 'תינוקות האינקובטור' במסגרתה הציג לראווה פגים חיים במתחמי פריק שואו, בירידים ובפארקי שעשועים. מופעים אלו, הצילו פגים רבים ממוות אבל גם עוררו מחלוקות אתיות בשאלת מסחור התינוקות וההסכמה ההורית.

שיתוף ב print
שיתוף ב email
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook
תינוקות פגים באינקובטור במופע פריק שואו - התעללות בילדים
ד”ר קוני מציג פג – 1901

לאורך ההיסטוריה, חייהם של פגים הסתיימו ברוב המקרים במוות. פג שהצליח לשרוד ולהתפתח – נחשב לנס. בשנת 1880, ד”ר סטפן טרניר ביקר בגן חיות וראה מכשיר בו נעשה שימוש כמדגרה לאפרוחים. טרניר ביקש את הוראות ההכנה של המכשיר כדי לבדוק אם ניתן לגדל בו גם פגים אנושיים. הוא בנה מכשיר המתאים למימדי פג והצליח להציל פגים ממוות כמעט וודאי. עמיתו של טרניר, פרופסור בודין, רצה לפרסם את ההמצאה הזו ברבים, ובשנת 1896 שלח את ד”ר מרטין ארתור קוני להציג את האינקובטור בגרמניה. ד”ר קוני הפיק תערוכה אותה כינה “מדגרת יילודים” ובמסגרתה הציג ששה פגים בתוך ששה אינקובטורים. את הפגים הוא קיבל מצוות בית החולים בברלין שמסר אותם לקוני בטענה שסיכויי ההישרדות שלהם נמוכים ממילא. התערוכה זכתה להצלחה מסחררת – כל צופה שילם מארק גרמני כדי לחזות בפלא, ובמהלך חודשיים צפו במופע כמאה אלף איש. לאחר התערוכה, ד”ר קוני זכה לכינוי ד”ר אינקובטור.

בשנת 1891, ד”ר אלכסנדר ליאון (Alexander Lion) הציג גם הוא את האינקובטורים שבנה, אולם הוא הקים, בתמיכת הממשלה, מרכזי צדקה בהם סיפק אינקובטורים ללא תשלום עבור פגים ממשפחות עניות, ובמחירי עלות למשפחות ממעמד כלכלי טוב יותר. ד”ר טרניר נהג אחרת – משפחות עשירות יכלו להשתמש במכשיר בתשלום בבית החולים, ומשפחות עניות נאלצו להסכים שילדיהן יוצגו לראווה בתצוגה.

בשנת 1897, נסע ד”ר קוני ללונדון כדי להציג את מופע ‘תינוקות האינקובטור’, אולם המופע כמעט בוטל משום שבתי החולים בלונדון סרבו להשאיל לו את הפגים שברשותם. לפי כתבה משנת 1939, ד”ר קוני נאלץ להביא משלוח של פגים מפריז, איתם חצה את תעלת למאנש. התערוכה זכתה להצלחה רבה, ולאחריה קוני היגר לארצות הברית והקים בה את אימפריית מופעי ‘תינוקות האינקובטור’. משנת 1886 עד שנות הארבעים של המאה העשרים, הפיק מופעים מסחריים בפארקי שעשועים, בירידים ובמרכזי פריק שואו. מופע תינוקות האינקובטור של ד”ר קוני הוצג לצד מופעי חיות אקזוטיות, גברים יורקי אש ונשים מזוקנות.

תינוקות פגים באינקובטור במופע פריק שואו - התעללות בילדים
תערוכת ‘תינוקות אינקובטור’ עם פגים חיים.
תינוקות פגים באינקובטור במופע פריק שואו - התעללות בילדים
פרסומת לתערוכת ‘תינוקות האינקובטור’

הקהל נהר למופע בהמוניו. כל צופה שילם 25 סנט כדי לחזות במופע הפלא בו הוצגו לראווה תינוקות קטנים בקופסאות זכוכית. הרעיון של הצגת תינוקות במופעי פריק שואו ובפארקי שעשועים היה שנוי במחלוקת. אנשים רבים התנגדו לעצם הרעיון וטענו שאין זה מוסרי לעשות שימוש מסחרי בתינוקות. באותה התקופה, אינקובטורים כמעט ולא היו בשימוש בבתי החולים, וד”ר קוני טען כי כל מה שהוא עושה הוא מוסרי וכי כסף אינו מעניין אותו אלא הצלת התינוקות והקניית ידע לציבור ולקהילה המדעית. אמהות לפגים, שלא היה בבית החולים בקרבתן אינקובטור או שלא יכלו לשאת את עלויות הטיפול, העבירו לד”ר קוני את הפגים לתצוגה בתקווה כי ישרדו (ורבים מהם אכן שרדו בזכות השתתפותם במופע), אולם מידת ההסכמה ההורית אינה ברורה: בשנת 1906, התקשורת סיקרה תביעה משפטית לפיה אישה ענייה ילדה פג בבית החולים וזמן קצר לאחר הלידה, צוות בית החולים מכר את הפג למופע תינוקות האינקובטור ואמר ליולדת שבנה נפטר.


בשנת 1903, הפיק ד”ר קוני מופע בלונה פארק בקוני איילנד. האגודה למניעת התאכזרות לילדים בניו יורק ניסתה להערים קשיים על קיום המופע אולם ללא הצלחה. כלי התקשורת בכלל והמגזינים המדעיים בפרט סיקרו את מופעי ‘תינוקות האינקובטור’ באופן מאוד אוהד – מגזינים אלו תיארו את האינקובטור בדיוק באותו האופן ודיווחו על אחוזי הישרדות פגים זהים. הדמיון הגדול בין הכתבות עשוי להעיד כי רוב האינפורמציה בכתבות התקבלה מד”ר קוני.

קהל צופה בתערוכת תינוקות אינקובטור

קהל צופה בתערוכת תינוקות אינקובטור

אחיות מטפלות בפגים בתערוכה

אחיות מטפלות בפגים בתערוכה

ניצול ילדים - מופע תינוקות אינקובטור - יריד בניו יורק

מופע תינוקות אינקובטור - יריד בניו יורק

למרות הסיקור האוהד את מופעי תינוקות האינקובטור, התפרסמו לעתים רחוקות גם ביקורות. המבקרים תהו אם מרכזי בידור אפופי עשן סיגריות ואבק מירוצי סוסים המלאים באלפי אנשים שעשויים לשאת חיידקים הם המקום הראוי ליילודים הנלחמים על חייהם. איזה קשר יש בין הנושא הרציני של הצלת חיים לבין תצוגה של אקרובטים? תהו המבקרים. למרות הביקורת, ד”ר קוני תמיד התגאה בכך שלא גבה תשלום מההורים, והרגיש פגוע כשחש בחוסר ההערכה שלהם. המופעים נחלו הצלחה רבה, ולד”ר קוני קמו חייקנים שניסו לקפוץ על הגל, אולם ללא הידע המתאים – פגים מתו בתערוכות והתדמית החיובית של האינקובטורים נפגעה. קידום רכישת האינקובטורים על ידי בתי חולים לא הייתה מטרתו העיקרית של קוני. מטרתו הייתה לעודד אנשים לבוא ולצפות במכשיר הנדיר, וכשבשנת 1940 הקהל הפסיק להביע עניין, ד”ר קוני סגר את המופע ואמר: “עשיתי שירות לאינקובטור ועכשיו סיימתי את תפקידי”.

מאמר זה פורסם במקור ב-12 באוקטובר 2015 תחת “תינוקות אינקובטור וחמישיית דיון – ילדים לראווה” ששמו שונה ל”חמישיית דיון (ילדים לראווה – חלק א’)“.

מקורות:

Mazurak Magdalena, Czyżewska Małgorzata.”Incubator Doctor and the Dionne Quintuplets: on the Phenomenon of Exhibiting Premature Infants“. Dent. Med. Probl. 2006, 43, 2, 313–316. Department of Neonatology, Silesian Piasts University of Medicine in Wrocław

Transferring the Incubator: Fairs and Freak-Shows as Agents of Change. Katie Proctor S&TS 700.2 13 December 2004 Final Paper neonatology.org

William A. Silverman, M.D. Incubator-Baby Side Shows. Greenbrae, California. Pediatrics 64(2):127-141, August 1979

שיתוף ב print
שיתוף ב email
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.